Metrics zijn kwantitatieve gegevens die je verzamelt en analyseert, en op basis daarvan hopelijk betere ontwerpbeslissingen neemt. Deze gegevens vertellen ons wát er gebeurt, maar niet waarom het gebeurt. Het is daarom essentieel om kwalitatieve studies uit te voeren, zoals gebruikersinterviews en contextuele onderzoeken, om te begrijpen waarom iets gebeurt.
Waarom zou je UX metrics gebruiken?
- Vergelijk de usability van een product of functie(s) op verschillende momenten.
- Kwantificeer de ernst van een usabilityprobleem.
- Communiceer effectiever met de stakeholdersJe moet dus gewoon metrics gebruiken als je usability testing doet.
No more boring Usability Testing Reports
Bij zowel het inzichtelijk maken van de huidige builder journeys als bij het testen van potentiële designoplossingen voor het optimaliseren van de journey, of voor nieuw te ontwikkelen journeys, vinden regelmatig usability tests plaats. Usability testing gebeurt face-to-face of op afstand met behulp van Lookback. Lookback is de beste manier om gebruikersinterviews af te nemen, waarbij elk detail en elke nuance van het gesprek wordt vastgelegd – inclusief transcripties, highlight reels en meer.
Na het afnemen van de tests werden deze gedocumenteerd in Confluence. De documentatie bestond vaak uit een verslag van de test, waarin de inzichten niet duidelijk uitgelicht waren en waaraan ook geen data gekoppeld was.
Gebruik van Google HEART framework
Voor het opzetten van UX-metrics bij Betty Blocks heb ik gebruikgemaakt van het Google HEART-framework. HEART staat voor Happiness, Engagement, Adoption, Retention en Task Success. Het is een set van user-centered metrics die je kunt gebruiken om de kwaliteit van de gebruikerservaring te evalueren en teams te helpen het effect van UX-veranderingen te meten.
Ik heb gekozen voor een combinatie van deze metrics, passend bij de use case en het ontwerp dat getest moest worden. Dit omvat zowel behavioural metrics als attitudinal metrics.
Behavioural metrics
Gedragsgegevens vertellen ons wát gebruikers doen, hoe ze omgaan met het no-code platform en welke problemen ze ondervinden. De meeste behavioural metrics zijn relevant voor usability (gebruiksgemak). Deze kunnen worden verzameld tijdens UX-lab usability tests of met behulp van analytics tools zoals Mixpanel, Google Analytics of Hotjar.
Attitudinal metrics
Attitudinal metrics vertellen ons hoe gebruikers het no-code platform ervaren.
Direct inzicht in een ervaring met UX Scorecards
De UX-metrics maken direct inzichtelijk op de voorzijde van de UX Scorecards hoe een bepaalde ervaring voor een use case scoort. Op pagina 2 staan screenshots uit de usability testing, zodat je direct de context ziet: op welke schermen in de journey gaat het fout?
Pagina 3 toont beknopt het verslag van de test en een conclusie. Hier en daar versterkt een quote van een respondent het verhaal. Pagina 4 bevat de hypothesen: wat verwachten wij als resultaat van een mogelijke oplossing voor een usabilityprobleem? Dit vormt het startpunt van de ideationfase, waarin je oplossingen schetst die je vervolgens opnieuw kunt testen.
Wat is het doel van de UX Scorecards?
- De usability van een ervaring in het product vaststellen en scoren.
- Inzicht krijgen in hoe een gebruiker met het product omgaat en snel verbeterpunten signaleren.

UX scorecards met samenvatting test en hypothesen
Opdrachtgever: Betty Blocks
Werkgever: Intern bij Betty Blocks
Senior Product Designer: Stefan Hensing
Jaar: 2022/2023